
IQ Energy to technologia oszczędzania energii elektrycznej w systemach chłodniczych. Produkt dedykowany jest do urządzeń chłodniczych, chłodni, mroźni przemysłowych oraz lodówek komercyjnych. Stanowi doskonałe rozwiązanie dla rolnictwa, sklepów spożywczych i restauracji, transportu, przechowywania krótko- i długotrwałego żywności.
Cube od IQ Energy to innowacyjne rozwiązanie zmieniające temperaturę w chłodni w takim samym tempie, jak zmieniają ją znajdujące się w jej wnętrzu produkty spożywcze. Naturalnym tego następstwem jest rzadsze uruchomienie lodówki, a tym samym mniejsze zużycie energii elektrycznej i mniejsze koszty chłodnictwa.
Spis treści
Dlaczego warto?
Energooszczędność
Za każdym razem, gdy otwierasz drzwi chłodni, powietrze nagrzewa się, co powoduje uruchomienie agregatu chłodniczego. Płacisz za związaną z tym energię chociaż rzeczywista temperatura żywności przetrzymywanej w chłodni nie ulega zmianie.
Technologia IQ Energy zapobiega niepotrzebnemu uruchomieniu sprężarki agregatu chłodniczego, dzięki czemu oszczędzasz energię elektryczną – średnio ponad 30%.
Bezpieczeństwo żywności
Żywność przechowywana jest w bardziej stabilnej temperaturze, co zwiększa jej trwałość i bezpieczeństwo.
Ochrona środowiska
Koszt węglowy wyprodukowania jednego urządzenia zwraca się w ciągu trzech miesięcy jego użytkowania.
Większa efektywność urządzeń chłodniczych
Rzadsze uruchomienie sprężarki zmniejsza jej zużycie. Rozruch stają się płynniejsze, chłodzenie bardziej zbilansowane, a czynnik chłodniczy potrzebuje mniej czasu, aby uzyskać pożądaną temperaturę chłodzenia.
Szybki zwrot inwestycji
Zależnie od systemu chłodniczego IQ Energy zwraca się zwykle od 3 miesięcy (w przypadku komór chłodniczych) do 24 miesięcy (dla małych chłodziarek komercyjnych). ROI uwzględnia w tym przypadku wyłącznie zwrot wynikający z oszczędności energii elektrycznej. Jeśli dodatkowo wziąć pod uwagę redukcję kosztów konserwacji i serwisu urządzeń chłodniczych, inwestycja zwraca się jeszcze szybciej.

Dzięki IQ Energy:
- Zyskujesz pewność, że lodówka chłodzi w oparciu o temperaturę żywności, a nie temperaturę powietrza – wzrost bezpieczeństwa żywności.
- Zużywasz mniej energii elektrycznej, gdyż unikasz niepotrzebnego uruchomienia agregatów chłodniczych – lodówka włącza się średnio 60-80% rzadziej.
- Zmniejszasz koszt energii elektrycznej o ponad 30%, a tym samym redukujesz ślad węglowy swojego przedsiębiorstwa.
- Zwiększasz skuteczność i żywotność urządzeń chłodniczych – sprężarka uruchamia się rzadziej, dzięki czemu działa dłużej, a koszty związane z jej eksploatacją i konserwacją maleją.
Gdzie stosować?
- chłodnie,
- zamrażalnie,
- chłodziarki mineralne i wielopoziomowe,
- szafy chłodnicze,
- jednostki podblatowe,
- chillery barowe,
- lady sklepowe.